Valoarea banilor

Zilele treecute am avut cea mai epic fail conversație în 33. Cum veneam eu din centru, am stat lângă o domnișoară/doamnă care arăta destul de obosită și nearanjată. Și datorită feței mele de om de încredere (probabil asta o fi!) a intrat în vorbă cu mine. M-a întrebat inițial ceva de compostor și apoi mi-a zis că ea circulă de câteva zile tot cu 33-ul pentru că merge la nepoțica ei internată la Spitalul de Copii.

Și din vorbă în vorbă, tipa mi-a povestit că lucră în Germania și că prețurile din România i se par imense. Nimic neobișnuit până aici.

Doar că la un moment dat a urmat o conversație de genul:

– Maică-mea tot mi-a cerut bani și mi-a zis că-s prețuri mari, dar eu nu am crezut-o.

– Da… sunt mari prețurile.

– Și în fiecare săptămână, tot câte 100 de euro, văitându-se că n-are bani de pâine, de întreținere, de mâncare, de curent și la butic toate-s scumpe.

(Eu eram șocată la faza cu 100 de euro pe săptămână, am zis că nu aud bine!)

Tot ea:

– Și n-am crezut că-i chiar așa, dar chiar îs mari prețurile că am fost la magazin în zonă după niște chestii și am lăsat cam un milion pe niște sucuri și alte chestii. Și acuma, când o să-mi ceară maică-mea bani, o să o cred de la început.

– Știi, sunt scumpe la buticuri, dar dacă le iei din anumite locuri, poți economisi.

Eu am rămas perplexă la faza cu 100 de euro pe săptămână. Știu că viața-i grea în România, știu că prețurile-s enorme and so on, dar să cheltui ca om singur, pensionar (și a menționat deloc că ar da bani pe pastile sau tratamente) peste 500 de euro pe lună… mie mi se pare MULT! Și să ai pretenția să-ți trimită copilul tău care lucrează (să-ngrijească bătrâni din ce am înțeles) dincolo așa o sumă, iar mi se pare super aiurea… mai ales că din câte am observat din ceea ce zicea ea, ”mămica” ei e tare vehementă că-n România toate merg prost și la butic Cola e foarte scumpă. Și mi-a repetat de n ori că-și cumpără tot ce-i trebuie de la butic și vai (!), e mult prea scump!

WTF? Mergi la Kaufland/ Real etc și fă-ți cumpărături, nu da dublu în cartier. Dacă nu poți căra, iei un taxi, plătești taximetristul să-ți ducă sus cumpărăturile și tot ieși mai ieftin.

Se pare că educația dată de ai mei (care mi-au băgat bine-n cap să nu mă las ”extorcată”) a prins. Mai ales că ei îs genul de părinți care nu cer niciodată nimic și se descurcă și nu aruncă bani aiurea. Și mie mi s-a părut din start că asta îi trimite bani mamei și ea îi cam… toacă!

Poate am înțeles eu greșit tot. Dar mie atitudinea mamei femeii din 33 mi s-a părut: ”Am copil în Germania, să mă ajute! Am crescut-o, acuma să mă întrețină.” Și asta mi se pare trist de tot, mai ales când copilul umblă în haine ponosite ca să-i trimită mamei de dincolo 400 de euro lunar… când unii n-au atât nici salar în România.