Anti-radar

Cum suntem în a noastră minunată ţară, cu minunati poliţişti şi minunata organizare a lor când vine vorba de monitorizat viteza participanţilor la trafic, trebuie să fim pregătiţi pentru situaţii neplăcute.

În articolul următor găsit pe Ziare.com se tratează exact efectele creşterii numărului de măgării realizate cu aparatele radar (dragii veiozari tot fac probleme dar mai puţine)

Politia Romana a organizat o adevarata campanie impotriva vitezomanilor, fie prin inmultirea masinilor dotate cu radar, fie prin camerele de supraveghere ale sistemului “Big Brother”.

Rezultatul actiunii a fost impresionant: s-au inregistrat, lunar, zeci de mii de cazuri de depasire a vitezei legale, dar, in acelasi timp s-au inmultit plangerile contraventionale in instanta impotriva proceselor verbale, informeaza Evenimentul Zilei, care vorbeste despre o adevarata “revolta antiradar”.

Numai in primul semestru al anului s-au inregistrat, la nivelul fiecarui judet, sute de plangeri contraventionale in instanta, ceea ce indica un total de mii la nivelul intregii tari.

Actiunea judecatoreasca are, adesea, succes. De pilda, in Ialomita, 30 de soferi care au fost amendati a au primit castig de cauza, la prima instanta, dupa ce au contestat amenzile aplicate si masura retinerii permiselor de conducere.

Ei s-au plins ca radarele montate pe masinile de politie nu pot fi folosite decat in regim de stationare, nu si in mers, asa cum procedeaza in mod frecvent oamenii legii. Si au avut castig de cauza.

In numai doua luni, toti au primit hotarari judecatoresti favorabile semnate, de acelasi judecator, cu o motivare identica: “Organul constatator a depus buletinul de verificare metrologica al unui cinemometru de control rutier tip Phyton II, care era omologat insa de Biroul de Metrologie Legala numai in modul stationar”.

Inspectoratul Judetean de Politie a facut recurs, termenele de judecata fiind in a doua jumatate a lunii septembrie.

De asemenea, soferii s-au obisnuit sa ceara fel si fel de documente si sa puna la indoiala capacitatea agentului de politie.

“Il opresc la radar si imi cere ordin de serviciu si foaie de parcurs la masina. Sunt persoane care imi cer serie si numar identificare sasiu la Dacia pe care e amplasat radarul. Sau daca are inspectia tehnica facuta”, spune Mihai Pacurar, ofiter in cadrul Serviciului Politiei Rutiere Alba.

Dar cele mai bune “ponturi” de a scapa de amenda sau puncte penalizare au fost date, sub protectia anonimatului, de un politist activ, care a lucrat la Politia Rutiera Cluj.

“In invitatia primita de la Politia Rutiera, proprietarul autoturismului trebuie sa precizeze numele soferului care a fost depistat conducand cu viteza mai mare decat cea legala. Daca invitatia a fost primita la mai bine de sase luni de la momentul savarsirii contraventiei, puteti spune ca nu va aduceti aminte exact cine a condus masina. In aceasta situatie legea nu prevede nici o contraventie”, spune fostul politist rutier.

Au existat cazuri in care soferii vinovati au scapat de pedeapsa dupa ce au declarat numele unor persoane decedate, sau ale rudelor care, desi au carnet, nu mai conduc demult.

Situatia existenta dovedeste un singur lucru: sistemul permite contravenientilor sa scape de lege. La revolta “antiradar”, la care contribuie si avocatii, exista un singur antidot: punerea la punct a sistemului de supraveghere, astfel incat vitezomanii sa fie intr-adevar obligati sa respecte limitele legale.

Înainte să vă apucaţi să fiţi faţă bisericească vă spun de pe acum. Viteza nu ucide! Greşelile o fac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *