“Departe de Kensington” de Muriel Spark

În cartea de față este vorba despre doamna Hawkins, o văduvă de 28 de ani care după Al Doilea Război Mondial trăiește într-o casă din South Kensington, Londra, înconjurată de o mulțime de oameni oarecum… ciudați.

Misterul e dat de o altă chiriașă a casei – croitoreasa ploneză Wanda, care primește scrisori de amenințare anonime și telefoane ciudate. Doamna Hawkins, văzută drept o zeiță a înțelepciunii de către ceilalți chiriași este oarecum… mama răniților și se implică și în cazul Wandei.

Pe parcursul cărții aflăm cum doamna Hawkins decide să se schimbe dintr-o văduvă plinuță într-o tânără atrăgătoare și își găsește și viitorul soț în persoana unui alt chiriaș al casei din Kensigton. De asemenea, o vedem cum schimbă joburile până găsește ceva potrivit și în cele din urmă părăsește South Kensington.

La sfârșitul cărții deslușește și misterul legat de Wanda și sinuciderea ei legată de relația ciudată cu un pisseur de copie.

Doamna Hawkins mi-a plăcut la nebunie. Este un personaj simpatic, care se transformă treptat pe parcursul cărții și își construiește o viață frumoasă. Practic, ea povestește toată acțiunea, la zeci de ani după ce a avut loc și condimentează poveste cu o grămadă de faze amuzante și spirituale.